Деликатесът на бразилците е месо от костенурка

Деликатесът на бразилците е месо от костенурка | StandartNews.com

Маниоката замества картофите, а бобът се топи в устата

Местните вярват, гони страха и осигурява дълголетие

Макар и не толкова популярна като италианската и френската, бразилската кухня впечатлява всеки със своите разнообразни кулинарни традиции. През територията на страната са преминали индианци, африканци и европейци, като всеки народ е оставил по нещо. И това личи и в бразилските кулинарни традиции. Тази невероятна страна се е прославила се със своите футболисти, с четирикилометровия плаж Копакабана, с невероятните си природни богатства, с градове като Рио де Жанейро, Бразилия и Салвадор. Кулинарията също заслужава внимание. Традициите се различават коренно в отделните части на страната. На Североизток са характерни ястията от морски раци и риба, известни като ватапа, блюдата от шушулките на дървото киабу, както и т. нар. акараже - пирожки от фасулено брашно, смесено с пикантни подправки. Тук е разпространено особено много и ястието от пържена риба и мекотели, което се приготвя с кокосово мляко и се казва фригидейра. На север няма как да не пробвате невероятните гозби, приготвени от риба и морски дарове, както и деликатесите от месо на костенурка, за чието подправяне се използва маниока, плодовете акаи и кестените пар.
Месото от костенурка в Бразилия се смята за свещен деликатес, даден от боговете!

Ако наплашен човек пие кръв от костенурка и хапне от месото, страхът му минава. Ако дете заеква, му дават да пие бульон от черупчестото. срещу безсъние също препоръчват ястия от месото на костенурките. Костенурките живеят по сто години и местните вярват, че с изяждането им се предава и дълголетието. Аз опитах от месото и отпих от бульона не защото ме е страх от нещо, а за да увелича смелостта си! Ястията от костенурки се дават и на спортистите за подсилване на организма, тъй като месото е много богато на протеини. Не винаги може да намерите този деликатес в 5-звездните хотели и туристическите обекти. По скоро това е лакомството на гетото, от което неговите жители черпят здраве и дълголетие.

Сред най-популярните ястия е Фейжоадата от черен боб и свинско месо, което се сервира гарнирано с ориз, брашно от маниока и резенчета портокал. Другото типично е т.нар, "чураско" - най-просто може да се опише като късове месо - свинско, телешко, пилешко, наденички. "Чураскария" се нарича мястото, където може да бъде опитано всичко това. Маниока и гуарана са използвани от местното население, докато африканските роби са повлияли особено силно върху вкусовете и начините на приготовление на храната в някои крайбрежни райони. Из цялата страна ясно се усеща португалското наследство. Основни продукти, използвани при готвене в Бразилия, са кореноплодните зеленчуци като маниока, сладки червени картофи, фъстъци, манго, папая, гуава, портокал, маракуя, ананас, бразилските кедрови ядки (pinhao), ориз, боб, риба, телешко и свинско месо. Сред най-разпространените ястия е "Каруру", което се приготвя от бамя, лук, сушени скариди и препечени ядки (фъстъци и/или кашу), сготвени с палмово масло. "Туту де фейжао" - бобено пюре и брашно от маниока. Мокека капксаба, състоящо се от варена риба на бавен огън, домат, лук и чесън, гарнирани с магданоз или кориандър и чурисо - пикантна наденица.

В централните части индианците и португалците са завещали едно от най-разпространените ястия - сушено месо, приготвено с брашно от маниока. В Югоизточна Бразилия местните жители се гощават предимно с морски дарове и риба, сушени скариди, царевично брашно и подобни на макарони тестени изделия, а в Югозападна Бразилия най-разпространени са ястията от алигатор, известни като жакаре и пан де гуейжо - питка с кашкавал и касава. Но това, което е общо за бразилската кухня, е фейжоада - ястие от едра бакла с месо и подправки. За мнозина то е специалитетът на нацията и е гозбата, която ви препоръчвам задължително да опитате. Бобът в Бразилия е коренно различен от нашия. Зърната са изключително вкусни, огромни и тъмно кафяви, понякога дори черни. След сваряване стават изключително крехки и направо се топят в устата. Европейски имигранти (предимно от Германия, Италия, Полша, Испания и Португалия) са свикнали на пшенична диета и докарват вино, листни зеленчуци и млечни продукти в бразилската кухня. Сладката маниока е заместител на картофите. Лазаня, ньоки, якисоба и други ястия с паста също са много популярни, но те са "вносни".

Ето и няколко автентични рецепти от великолепната бразилска кухня:

Фейжоада

Първокачествената Фейжоада се прави от всички части на прасето, дори ушите, опашката и зурлата. Днес обаче ще ви предложим адаптираната за туристите версия. Рецептата е за 10-15 човека

Продукти:
0.500 кг черен боб, 0.500 кг свинска плешка
(по избор: свински уши, крачета, опашка), 0.250 кг суджук, 0.250 кг свинско филе, 0.250 кг пушено свинско или свински ребърца, 3-4 резенчета пушен бекон, 0.250 кг нетлъсто телешко месо, 1 глава лук, 4 скилидки чесън
2 супени лъжици олио, 1 с.л. оцет, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Накиснете боба за една нощ във вода. На следващото утро го сварете за около 4-5 часа на тих огън. Поставете в дълбок тиган свинската плешка, суджука, ребърцата и филето и сварете за 10 минути, след което сменете водата и сварете отново, като повторите процедурата 3 пъти, за да стане месото крехко и да елиминирате вредните мазнини.
Опържете в дълбок тиган лука и чесъна за 3 мин, прибавете телешкото и леко запържете за 2 мин.
Смачкайте на каша 10-тина бобени зърна и сипете всичко описано по-горе в голяма тенджера. Нека поври около 15 мин., след което намалете огъня и продължете да варите 2 часа.

Рецептата не е никак лесна, но подобно на родната кавърма си струва усилията!

Бразилски такос

Продукти
200 г свинска кайма, 1 глава лук, 4 супени лъжици чили сос, 4 с. л. чесън, жълта и зелена чушка, два домата, 10-12 маслини без костилките, 2 с. л. прясно нарязани листа от кориандър, 4 пера зелен лук, 4 резена топено сирене, 2 супени лъжици олио, 4 листа маруля, 120 мл айран за питките такос, по 6 грама сол и сода бикарбонат, 150 грама царевично брашно

Приготвяне
Нарежете лука и го запържете заедно с каймата. Овкусете със сол и малко черен пипер. Към тях прибавете да се запържат леко чили соса, чушките, нарязани на ивици, маслините, доматите - на кубчета, нарязаните пера зелен лук и топеното сирене. Оставете сместа да изстине и я смесете с накъсаната маруля.

За питките такос:
В айрана се сипват содата и солта, след което се добавя пресятото брашно. Разделя се на 4 топки, разточва се на тънки питки, които се изпичат в сух тиган - трябва да образуват мехурчета. Сложете част от плънката в питките и ги завийте на рула.
Може да поднесете със сос гуакамоле по желание.

Коктейл Кайпириня

Продукти:
50 мл кашаса, 1 лайм, 1-2 с. л. кафява захар, лед

Приготвяне:
Лаймът се наряза на четвъртинки. Поставя се в ниска чаша, след което се намачква. Поръсва се с 2 с. л. кафява захар. Чашата се запълва с натрошен лед и се долива кашаса. Разбърква се енергично.

Крем с авокадо

Продукти:
2 плода авокадо, 2 с. л. сок от зелен лимон, 4 с. л. захар, 1/4 чаена чаша изстудено сухо бяло вино

Приготвяне:
Авокадото се обелва и се нарязва на парчета. Заедно с лимоновия сок и захарта се поставя в блендер. Пюрира се на най-високите обороти, като от време на време си сипва по малко от виното. Получената смес трябва да е с консистенцията на фин мус. Сервира се в коктейлни чаши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай