Защо се увеличават заразените с коронавирус

Има поне три причини, посочи проф. Радостина Александрова

Защо се увеличават заразените с коронавирус | StandartNews.com

Сега повече от всякога са важни всички мерки. Това заяви пред БНТ вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова. Тя подчерта, че при това надпреварване с вируса е много важно да продължи масовото ваксиниране.

Тя коментира още, че са комплекси причините за увеличаването на случаите със заразени.

"Първо, това, че все още нямаме колективен имунитет, т.е., има хора, които са чувствителни към вируса, голяма група хора и това е в цял свят. Новите варианти, които се разпространяват доста по-успешно. И може би това, че някои от нас вече са се поуморили от мерките и т.н., но не бива да забравяме, че вирусът не се е уморил и да продължаваме да ги спазваме много стриктно", обясни проф. Александрова.

По думите й британският вариант се е появил в края на миналата година. Има 17 мутации, за някои от които знаем какво правят, за други обаче все още нямаме информация, възможно е те да са неутрални "Мутацията е всяка една промяна в генетичната информация на вируса, оттук нататък тя се предава в следващите поколения и така възниква една линия вируси, образно казано, която съдържа тази мутация, но тъй като непрекъснато възникват нови мутации, тя ще се разклони като корените на дърво, а всеки вариант притежава една съвкупност от мутации", допълни вирусологът.

Проф. Александрова обясни, че мутацията на британския вариант, известната като N501Y, за която се предполага, че му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант. Освен отва те много по-добре се прикрепват към рецептора на клетката и това им помага да се разпространяват, обясни вирусологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай