Вторник,

Защо броят на заразените расте? Нов феномен

От: СТАНДАРТ -
725
Защо броят на заразените расте? Нов феномен
A
A
A

Мрачна прогноза за развитието на четвъртата вълна коронавирус направи в ефира на бТВ математикът проф. Николай Витанов.

Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число в момента е  0,93, т.е. 100 човека, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване, каза проф. Витанов. По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ ще е между 2-2,20.

„Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

„Скритата заболеваемост е два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните, тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане“, допълни той. И съобщи, че заради прогнозите, които прави, получава заплахи за убийство.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички