Защо българите имат "бонус" срещу коронавируса

Част от имунния отговор може да се повлиява от нивата на витамин D

Защо българите имат "бонус" срещу коронавируса | StandartNews.com

Нови проучвания показват, че БЦЖ ваксината може да образува повече кръвни клетки, така че да се борят по-добре с една вирусна инфекция и ако това е така, е един малък бонус за българското население, което е ваксинирано, обясни в сутрешния блок на БНТ д-р Велизар Шиваров - началник на лабораторията по Клинична имунология към УМБАЛ "Софиямед".

Всички ваксини в момента са безопасни, те не предизвикват тежък възпалителен отговор, но е спорно доколко в тази обстановка, при рискови контингенти, биха помогнали, каза още Шаламанов.

Коронавирусът на практика е сблъсък между един микроорганизъм и нашата имунна система. В част от случаите тя се преборва, но при други случаи, поради патологична свръхреакция, се стига до летален изход. Имунната система е създадена така, че да бъде подготвена за среща с възможно най-широк кръг патогени и да отговаря по различни начини на тях. При мнозинството от хората тя функционира правилно, за да може да посрещне предизвикателствата на околната среда, посочи специалистът.

Той коментира и въпроса дали нивата на витамин D могат да ни предпазят от коронавируса. "Част от имунния отговор може да се повлиява от нивата на витамин D, но това е съвсем малко. Със сигурност витамин D не вреди, дали ще ни спаси и помогне в битка с коронавируса - според мен не.

Имуностимулантите са много често вещества с неясно съдържание, комбинирани препарати. Имунният отговор е нещо много сложно и е различен при отделните предизвикателства, допълни още специалистът.

"Според мен нещо, което се пропуска, е как се справят видовете, от които този вирус произхожда - това са прилепите. Те са резервоар на такава инфекция, в тяхната популация циркулират много такива вируси, само че тяхната имунна система има различна реактивност и там основна роля играе т.нар. вроден имунитет", каза Шиваров.

Геномът на всеки човек е организиран по един начин, но гените участват по различен начин в имунния отговор - едни хора се справят по-успешно и ефективно, но други имат по-слаб отговор, което ги прави по-уязвими към конкретен патоген, обясни специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай