Забъркват коктейл от COVID ваксини за проба

АстраЗенека се захваща със смелата и важна според компанията инициатива

Забъркват коктейл от COVID ваксини за проба | StandartNews.com

Компанията "АстраЗенека" ще проведе съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", Руския фонд за преки инвестиции и групата "Р-Фарм" с оглед да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат "Спутник V". Това съобщи клонът на "АстраЗенека" в Русия в комюнике, цитирано от „Франс прес“ и ТАСС.

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и доколко създава имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18 години, посочва британско-шведската компания.

Междувременно френската фармацевтична корпорация "Санофи" и британската Джи Ес Кей съобщиха днес, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова едва в края на 2021 г., след като получиха резултати под очакваните от първите клинични изпитания, предаде АФП.

Ходът на програмата "е забавен с цел да се подобри имунният отговор при възрастни хора", посочват компаниите в общо комюнике. Те разчитат препаратът да е на разположение едва през последното тримесечие от идната година, при все че отначало се надяваха да подадат молба за одобрение през първото тримесечие и да доставят един милиард дози през 2021-ва.

Неотдавна "Санофи", работеща по ваксината съвместно с Джи Ес Кей, заяви, че смята да започне последните тестове върху хора в края на декември, припомня АФП.

В момента имунният отговор при лица от 18 до 49 години е "сравним с този при пациенти, възстановени след заразяване с COVID-19", но "недостатъчен" при по-възрастни, се уточнява в комюникето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай