Проф. Кантарджиев препоръча витамин D

Внимавайте да не предозирате, каза професорът

Проф. Кантарджиев препоръча витамин D | StandartNews.com

Трите Д-та стават 4 – дисциплината, дезинфекцията и дистанцията, към тям слагаме сега и витамин Д. Препоръчвам витамин D като профилактика срещу ковид в хладните месеци, когато слънцето е по-малко. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Той предупреди да се внимава да не се предозира витаминът, като за възрастни се препоръчват по 4 капки, за дете - една-две. Витамин Д се приема по две схеми - 10 дни се пие, 20 дни се почива или 15 дни се пие, 15 дни се почива.

Маските не спасяват на 100%, но намалят възможността да се заразите, настоя професорът.

Витамин D e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Той е изключително важен и 90% от необходимото му количество можем да си набавим от слънчевите лъчи. Храните, от които можем да си го осигурим, са мазните риби - сьомга, риба тон, скумрия, сардини, дроб от риба треска, жълтъците, някои обогатени с витамин D храни, като зърнени закуски, млечни продукти и продукти за мазане - краве масло, сирене, прясно и кисело мляко.

Хранителният прием е от особено значение през зимните месеци. Доказано е, че ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува около 5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции като грип или настинка.

В последно време все по-често се препоръчва за превенция при Ковид-19. Все още няма достатъчно сериозни научни доказателства, че витамин D може да намали риска от тежко боледуване от коронавирус, но определено това е един от витамините, които имат антивъзпалително действие, пише Дарик. Основната му функция  е свързана със  здравината на костите. Той подпомага работата на имунната система, намалява риска от развитие на рак на гърдата, диабет и други заболявания.

Измерването на нивата на витамин D става с обикновено кръвно изследване. Тъй като е мастноразтворим витамин, той се натрупва в организма и завишените му стойности могат да предизвикат различни неразположения като гадене, повръщане, отпадналост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай