Вирусолог: Очаква ни една самотна Коледа

Не децата, а работещите хора са моторът на разпространението на вируса

Вирусолог: Очаква ни една самотна Коледа | StandartNews.com

"Прилаганите у нас мерки са напълно адекватни и дори има място за още затягане", заяви пред БНР доц. Любомира Николаева-Гломб - вирусолог, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ маските, дистанцията и възможността да се работи от вкъщи са фактори, които допълнително спомагат много за ограничаването на заболеваемостта. Проветряването на помещенията е много важно.

"Маската, носена под носа или под брадичката, не е сложена маска. Нека в градския транспорт и в затворените пространства да се носят маски и да се спазва дистанция. На всеки 20 минути трябва да се отварят широко прозорците, за да се проветри", подчерта доц. Гломб.

Тя обясни, че при добра вентилация в стая, в която има заразен с коронавируса човек, опасността да се разболее здрав е едва след 80 минути.

Според нея при стриктно спазване на дисциплина в поведението на хората, дори в едно домакинство може заразеният член да бъде изолиран и да не предаде инфекцията на другите: "Сапунът е прекрасно средство за изчистване на този вирус. Трябва често да се почистват повърхностите".

Не децата, а работещите хора са моторът на разпространението на вируса, защото имат много контакти, категорична беше вирусоложката.

Тя обясни, че вирусите много бързо мутират: "Ако се открие лекарство срещу коронавируса, рано или късно вирусът ще развие резистентност към него".

Започналото стръмно покачване на кривата на заразяване не е втора вълна на епидемията, подчерта доц. Гломб и прогнозира тежки есен и зима: "Очаква ни една по-самотна Коледа", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай