ВАЖНО! Нов ред за ваксини на хора над 60 г.

РЗИ правят логистични пунктове, доставят в тях ваксини

ВАЖНО! Нов ред за ваксини на хора над 60 г. | StandartNews.com

Нов ред за ваксинирането на хората над 60 години въведе служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, личните лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря, гласи заповед на здравния министър, издадена днес.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване, пише още в Заповед № РД 01-350/17.05.2021 г.В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

До 18 май регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай