СЗО затяга насоките за носене на маски

Ако няма дистанция, хората трябва да носят маска и на открито

СЗО затяга насоките за носене на маски | StandartNews.com

Хората, живеещи в райони, в които се разпространява COVID-19, трябва винаги да носят маски в магазини, работни места и училища, в които липсва адекватна вентилация, заяви Световната здравна организация (СЗО).

Ако не могат да поддържат дистанциране на поне един метър, хората закрити помещения - включително деца и ученици на възраст 12 или повече години - също трябва да носят маска, дори ако помещенията са добре проветрени, се казва в насоките.

Също трябва да се носят маски на открито, ако не може да се поддържа дистанциране, се казва в съобщението.

Говорителката Маргарет Харис каза, че тези препоръки са най-големите промени в постановките на СЗО за носене на маски, като разширяват огласените през юни.

„На закрито, докато не бъде оценено, че вентилацията е достатъчна, СЗО съветва хората да носят немедицинска маска, независимо дали може да се спазва физическа дистанция от поне един метър“, посочва СЗО.

Тя съветва да се носят маски във всички здравни заведения, включително в общите части като кафенетата и стаите за персонала.

Здравните работници могат да носят маски N95, ако са налични, когато се грижат за пациенти с COVID-19, но единствената доказана защита е, когато преминават през аерозолна процедура, посочва СЗО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай