Вторник,

Сваляме предпазните маски. Къде обаче остават задължителни

От: Иван Ангелов, сн. БТА, архив -
1723
Сваляме предпазните маски. Къде обаче остават задължителни
A
A
A

От днес, 11 август, защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Заповедта подписа министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. С промяната се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на Ковид-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително.

В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на Ковид-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на Ковид-19.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com