Понеделник,

Спешна помощ изнемогва. Вълната заразени расте

От: СТАНДАРТ -
369
Спешна помощ изнемогва. Вълната заразени расте
A
A
A

Спешна помощ изнемогва. Аларма за това би в ефира на Нова тв д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

“За съжаление в Спешните отделения не усещаме ситуацията под контрол. Вълната от заразени пациенти става все по-висока и по-висока. Това е един сериозен наплив от хора, които са с коронавирусни инфекции. Част от тях са с доста напреднала дихателна недостатъчност. Това са хора, които се нуждаят от легла с кислород, а те свършват много бързо”, каза д-р Кателиева.

По думите ѝ нашите лечебни заведения не са пригодени, за да бъдат изцяло интензивни отделения. „Именно за пациенти с дихателни проблеми намираме легла изключително трудно. Част от хората, които идват при нас, дори не подозират, че са болни от COVID-19, а това се установява след преглед”, посочва тя.

Според нея е твърде рано да се усети ефектът от затягането на мерките. „В момента при нас са пациентите, които са се заразили при предишното разхлабване. Имаме голям проблем с хора, които имат клиничната картина на заразени с COVID-19, но са с отрицателни PCR и антигенни тестове. Тези хора няма как да ги настаним в COVID отделения, а те трябва да бъдат насочени към Пулмологични отделения, повечето от които са трансформирани в COVID клиники”, посочи медикът.

„Чувстваме, че сме на границите на възможностите си. Вълната е все така висока. Най-вероятно ще се усети до седмица, че мерките действат, защото ще се ограничи броят на заразените и ще намалее борят на пациентите, които ще се нуждаят от болнично лечение”, посочи д-р Кателиева.

По думите ѝ разхлабването на мерките трябва да стане постепенно. „Можем без ресторанти, молове и концерти още известно време. Но хората, които губим, са хора, които вече не можем да върнем”, обобщи тя.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички