Спешна помощ изнемогва. Вълната заразени расте

Чувстваме, че сме на границите на възможностите си, каза д-р Кателиева

Спешна помощ изнемогва. Вълната заразени расте | StandartNews.com

Спешна помощ изнемогва. Аларма за това би в ефира на Нова тв д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

“За съжаление в Спешните отделения не усещаме ситуацията под контрол. Вълната от заразени пациенти става все по-висока и по-висока. Това е един сериозен наплив от хора, които са с коронавирусни инфекции. Част от тях са с доста напреднала дихателна недостатъчност. Това са хора, които се нуждаят от легла с кислород, а те свършват много бързо”, каза д-р Кателиева.

По думите ѝ нашите лечебни заведения не са пригодени, за да бъдат изцяло интензивни отделения. „Именно за пациенти с дихателни проблеми намираме легла изключително трудно. Част от хората, които идват при нас, дори не подозират, че са болни от COVID-19, а това се установява след преглед”, посочва тя.

Според нея е твърде рано да се усети ефектът от затягането на мерките. „В момента при нас са пациентите, които са се заразили при предишното разхлабване. Имаме голям проблем с хора, които имат клиничната картина на заразени с COVID-19, но са с отрицателни PCR и антигенни тестове. Тези хора няма как да ги настаним в COVID отделения, а те трябва да бъдат насочени към Пулмологични отделения, повечето от които са трансформирани в COVID клиники”, посочи медикът.

„Чувстваме, че сме на границите на възможностите си. Вълната е все така висока. Най-вероятно ще се усети до седмица, че мерките действат, защото ще се ограничи броят на заразените и ще намалее борят на пациентите, които ще се нуждаят от болнично лечение”, посочи д-р Кателиева.

По думите ѝ разхлабването на мерките трябва да стане постепенно. „Можем без ресторанти, молове и концерти още известно време. Но хората, които губим, са хора, които вече не можем да върнем”, обобщи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай