Разкриха нови плюсове на руската COVID ваксина

Времетраенето на създавания имунитет е само едно от предимствата на "Спутник V"

Разкриха нови плюсове на руската COVID ваксина | StandartNews.com

Прилаганата вече в Русия ваксина "Спутник V" вероятно осигурява имунитет срещу коронавируса за до две години. Това съобщи директорът на Националния изследователски институт по епидемиология и микробиология на Русия "Гамалей" Александър Гуитсбург, цитиран от RT.

Той прогнозира, че ефектът от германо-американската ваксина Pfizer/BioNTech би трябвало да е с трайност между 4 и 5 месеца, но подчерта, че това трябва да се потвърди по експериментален път.

"Това са само предположения, нуждаем се от експериментални данни. По отношение на нашата ваксина ("Спутник V" - бел.ред.), тя беше създадена на основата, на която се изработи и ваксината срещу ебола и е научно доказано, че тази аналогична ваксина осигурява имунитет за 2 години, може би и повече", отбеляза изследователят.

Гуитсбург заяви, че е трудно да се каже за колко време осигурява защита съвместната ваксина на САЩ и Германия, но ефектът според него едва ли щял да е по-дълъг от 4-5 месеца, изхождайки от основата на "общия механизъм на действие на тези медикаменти".

Специалистът увери, че ваксинирането със "Спутник V" осигурява 96% защита от коронавируса. Останалите 4% от имунизираните пък щели да прекарат болестта в много по-лека форма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай