Петък,

Разкриха как може да се издават фалшиви сертификати за антитела

От: Рачо Рачев, кадър България он еър -
595
Разкриха как може да се издават фалшиви сертификати за антитела
A
A
A

Системата за издаване на сертификати за антитела лесно може да бъде манипулирана, обяви в интервю за телевизия България он еър д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас.

"Лабораторията, която е обозначена, има електронен подпис, с който докладва резултата в Националната здравно-информационна система (НЗИС). Оттам се връща сертификатът – тоест не лабораторията, а НЗИС го издава. Някъде по веригата може да има подмяна на данни. Най-простият начин е аз, имайки антитела, да отида в лабораторията и да декларирам, че съм някой друг. Ще дам моята проба и ще кажа: "Аз съм Петър Иванов", ще изрецитирам неговото ЕГН. Лабораториите не са полицейски орган, че да изискват задължително документ за самоличност", разясни схемата д-р Калъчев.

Иначе той предупреди, че лабораториите в момента не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела. "Надяваме се да не оставаме без тестове за антитела, но има опасност. Доставчиците са алармирани, задействали са техните си вериги за доставки, но в момента Европа има проблеми с транспорта. Това касае и диагностичните консумативи. Наличните в страната тестове покриват нормалното потребление", каза Калъчев.

По думите му, понеже Здравната каса сравнително късно е започнала да покрива ковид тестовете, има значително количество хора, които са с яснота, че са прекарали инфекцията, но нямат доказателство. "Тези антитела, които са сложени като граница, са достатъчно надежден индикатор, че лицето е преминало през инфекцията и има относително добро ниво на хуморален имунитет", обясни Недялко Калъчев.

Според него лабораториите и в момента са претоварени с работа в цялата страна, а допълнителното тестване ще доведе до нови струпвания на хора. "На национално ниво има поне 150-170 машини, които могат да правят минимум по около 100 теста на ден. Това прави прилично висока цифра проби. На много места имат и по-висок капацитет, а при нас може да правим от порядъка на 500-700 теста на ден. Машинният капацитет не е малък и е добре разпределен на територията на страната, но най-важният проблем е кой ще вземе пробите. Персоналът е най-тежкият проблем", констатира д-р Калъчев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички