Първи ден на блокадата в Банско (ОБНОВЯВА СЕ)

Градът беше блокиран от три страни – откъм Добринище, Разлог и село Баня

Първи ден на блокадата в Банско (ОБНОВЯВА СЕ) | StandartNews.com

Днес е първият ден на обща карантина заради коронавируса в Банско.

Градът е блокиран и не се допуска движение от и към него. Три  са положителните проби само за един ден, а  заразените са работили в ски зоната и в увеселителни заведения, припомня БНР.

Градът беше блокиран от три страни – откъм Добринище, Разлог и село Баня.

Полицейски екипи, облечени в защитни костюми, проверяват всички влизащи и излизащи. В курорта обаче могат да влязат само местни жители.

Снабдяването с продукти ще продължи, но под строг контрол на полицейските и здравните власти.

Все още не е ясно как ще става изнасянето на стоки и суровини.

*

Паника в Банско няма, обяви пред нова Телевизия кметът на града Иван Кадев. Той призова хората да излизат само тогава, когато е необходимо - за храна и лекарства.

Кметът посочи, че се изпълнява стриктно заповедта на министъра на здравеопазването относно карантината в града.

Той помоли туроператорите и собствениците на хотели да създадат организация и да намерят начин за превоз на туристите, под конвой да бъдат изпратени до летището.

Не знам точната бройка на туристите, много са, от различни страни, каза Иван Кадев.

Хората са уплашени. Градът е пуст. Магазините и аптеките работят, засега няма празни рафтове. Спокойна съм, че достъп до лекарства и храна имаме. Това заяви също пред Нова телевизия Надежда Атанасова, която е жител на Банско по повод поставената карантина на населеното място заради коронавируса.

Знаем, че не можем да излизаме от града, но ако се нуждаем от Спешна помощ има начин да излезем или лекар да дойде при нас, каза още тя.

По думите ѝ в града се пръска с дезинфектанти и постоянно се движи полиция. "Не мога да кажа в хотелите какви мерки са взети, защото ситуацията е сложна. Има хотели и с жилищна част и там не знам какво се случва", обясни Атанасова.

Тя разказа, че през тези 14 дни се е записала на два онлайн курса, приготвила си е книги и също така има възможност да работи от вкъщи. "В туристическия бранш съм и в момента се финализира зимния сезон. Надяваме се да отмине бързо", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай