Проучване: Хората с антитела могат да заразяват

Въпреки придобитите антитела все още могат да носят и разпространяват вируса

Проучване: Хората с антитела могат да заразяват | StandartNews.com

Хората, прекарали COVID-19, са склонни да имат имунитет към него поне пет месеца.

Има доказателства обаче, че въпреки придобитите антитела все още могат да носят и разпространяват вируса, предаде Ройтерс, позовавайки се на британско изследване, обхванало здравни работници.

Предварителните констатации на учени от Public Health England (PHE) показват, че повторните инфекции при хора, които имат антитела срещу COVID-19 от минала зараза са редки - само 44 случая са открити сред 6 614 заразени.

Въз основа на резултатите експертите предупреждават, че хората, които са се заразили по време на първата пандемична вълна в началните месеци на 2020 г. вече са уязвими за повторна зараза.

Изследователите предупреждават също, че хората с т.нар. "естествен имунитет" - придобит след заразяване, все още могат да носят коронавируса SARS-CoV-2 в носа и гърлото си и неволно да го предават.

"Сега знаем, че повечето индивиди, които са прекарали заболяването и имат антитела, са защитени от повторна инфекция, но все още не сме наясно колко дълго трае защитата", казва Сюзан Хопкинс от изследователския екип.

"Но все пак съществува риск да се заразят с инфекция и да я предадат на други", каза още Хопкинс.

Изследването, известно като SIREN, включва десетки хиляди здравни работници във Великобритания, които от юни са тествани редовно за нови инфекции с COVID-19, както и за наличието на антитела.

В периода между 18 юни и 24 ноември изследователите са открили 44 потенциални повторни инфекции - две "вероятни" и 42 "възможни", сред 6614 участници с положителни тестове за антитела. Това представлява 83% степен на защита, отбелязват специалистите.

Изследователите планират да продължат да следят и оценяват участниците, за да видят дали този естествен имунитет може да продължи повече от пет месеца при някои индивиди.

Специалистите обаче предупреждават, че ранните доказателства от следващия етап на проучването вече показват, че някои хора с имунитет все още могат да носят високи нива на вируса и да го предават на други.

"Поради тази причина е от решаващо значение всички да продължат да спазват ограничителните мерки, дори тези, които вече са прекарали заболяването", казват изследователите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай