Проф. Генчо Начев каза как да познаем коронавируса

Най-честите симптоми на COVID-19 не са висока температура и кашлица, а загубата на вкус и обоняние

Проф. Генчо Начев каза как да познаем коронавируса | StandartNews.com

Най-честите симптоми на COVID-19 не са висока температура и кашлица, а загубата на вкус и обоняние. Пациентите подреждат симптомите така: болки в гърдите, затруднено дишане, главоболие, мускулни болки, загуба на мирис и вкус. Чести са и изпотяването и коремните болки. Кашлицата, втрисането и болките в гърлото се нареждат едва след това. Това каза пред бТВ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“, който разказа как се е преборил с коварната зараза.  При него най-отчетливият симптом е била кашлицата, не е имал висока температура.

„Трудно беше - за да постъпя в болница, не бяха добре нещата. Има хора, които го карат още по тежко – в интензивно отделение. При мен не се стигна до там”, сподели професорът. По-рано той каза, че 7 дни е спял седнал, защото не е можел да диша. „В такъв момент човек си прави равносметка за целия му живот и си мисли, че ако се случи най-лошото – е оставил доста неподредени неща в живота си“, каза медикът. След личната ми равносметка мога да кажа, че искам да съм по-добър и да дам още повече на обществото, каза проф. Начев.

По думите му той е бил един от първите пациенти, лекувани с „Ремдесивир“. При него медикаментът е бил ефективен, въпреки че му е бил приложен чак на деветия ден от диагностицирането на заболяването. Проф. Начев потвърди, че колкото по-рано се приложи препаратът, толкова по-ефективен е.

Относно цялостната картина у нас, медикът коментира, че в началото на пандемията страната ни е взела необходимите мерки за ограничаване на заразата, но през летните месеци ситуацията е изпусната от контрол и сега виждаме резултата.

„Бройката е притеснителна, а тя е само от хора с PCR изследвания. Това е просто върхът на айсберга. Много хора не носят този вирус, обхващането на населението е много по-широко, отколкото получаваме като цифри. Стигнахме до тук защото не сме дисциплинирани. В началото, голямата грешка беше че се даде възможност за много мнения – в България всеки разбира от всичко“, коментира проф. Начев.

Той заяви, че най-критичен е проблемът с лисата на медици. „Кадровият проблем не е от вчера. Сега излиза наяве, защото напрежението в системата се покачи. Легла ще се осигурят, но няма кой да гледа тези болни. Наличният състав е изконсумиран физически и психически, много е уморен“, уточни директорът на „Св. Екатерина“.

Проф. Начев коментира, че един студент по Медицина може да бъде обучен за 2-3 седмици да замества специалист по здравни грижи, но не може да го замени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай