Четвъртък,

Проф. Генчо Начев каза как да познаем коронавируса

От: СТАНДАРТ -
2003
Проф. Генчо Начев каза как да познаем коронавируса
A
A
A

Най-честите симптоми на COVID-19 не са висока температура и кашлица, а загубата на вкус и обоняние. Пациентите подреждат симптомите така: болки в гърдите, затруднено дишане, главоболие, мускулни болки, загуба на мирис и вкус. Чести са и изпотяването и коремните болки. Кашлицата, втрисането и болките в гърлото се нареждат едва след това. Това каза пред бТВ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“, който разказа как се е преборил с коварната зараза.  При него най-отчетливият симптом е била кашлицата, не е имал висока температура.

„Трудно беше - за да постъпя в болница, не бяха добре нещата. Има хора, които го карат още по тежко – в интензивно отделение. При мен не се стигна до там”, сподели професорът. По-рано той каза, че 7 дни е спял седнал, защото не е можел да диша. „В такъв момент човек си прави равносметка за целия му живот и си мисли, че ако се случи най-лошото – е оставил доста неподредени неща в живота си“, каза медикът. След личната ми равносметка мога да кажа, че искам да съм по-добър и да дам още повече на обществото, каза проф. Начев.

По думите му той е бил един от първите пациенти, лекувани с „Ремдесивир“. При него медикаментът е бил ефективен, въпреки че му е бил приложен чак на деветия ден от диагностицирането на заболяването. Проф. Начев потвърди, че колкото по-рано се приложи препаратът, толкова по-ефективен е.

Относно цялостната картина у нас, медикът коментира, че в началото на пандемията страната ни е взела необходимите мерки за ограничаване на заразата, но през летните месеци ситуацията е изпусната от контрол и сега виждаме резултата.

„Бройката е притеснителна, а тя е само от хора с PCR изследвания. Това е просто върхът на айсберга. Много хора не носят този вирус, обхващането на населението е много по-широко, отколкото получаваме като цифри. Стигнахме до тук защото не сме дисциплинирани. В началото, голямата грешка беше че се даде възможност за много мнения – в България всеки разбира от всичко“, коментира проф. Начев.

Той заяви, че най-критичен е проблемът с лисата на медици. „Кадровият проблем не е от вчера. Сега излиза наяве, защото напрежението в системата се покачи. Легла ще се осигурят, но няма кой да гледа тези болни. Наличният състав е изконсумиран физически и психически, много е уморен“, уточни директорът на „Св. Екатерина“.

Проф. Начев коментира, че един студент по Медицина може да бъде обучен за 2-3 седмици да замества специалист по здравни грижи, но не може да го замени.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички