Пред затягане на мерките сме. Какво обмислят?

Ситуацията с корнавируса към момента е под контрол, увери здравният министър

Пред затягане на мерките сме. Какво обмислят? | StandartNews.com

Ситуацията с корнавируса към момента е под контрол. Това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща с 28-те РЗИ-та и членовете на Националния оперативен щаб. Но съобщи, че се обсъждат варианти за затягане на мерките заради новия бум на заразата в някои области в страната.

"Обсъждахме варианти, които да предложим на обществото, защото има области в които заболеваемостта е 300 на 100 000, а това е границата за затягане на мерките", обясни здравният министър.

В около 8 области заболеваемостта е над 300 на 100 000 души. Сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град и Шумен.

"Мерките, за които мислим, са различни. Като носене на маски на открито, въвеждане на по-ранен вечерен час за нощните заведения, ограничаване достъпа до моловете и фитнесите и дистанционно обучение за учениците. Все още мислим дали тези мерки да са национални или локални. Оправната точка е да проведем изборите в безопасна среда. Не използвайте сегашната ситуация за политически спекулации, защото това е безотговорно, каза Ангелов. Той призова хората да са спокойни и разумни и да носят маски.

"Ситуацията изглежда под контрол и трябва да остане така максимално дълго време", добави той. По думите му предстои ново обсъждане на новите ограничения с Националния оперативен щаб и съответно взимане на окончателно решение по предложенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай