Плюс два случая на коронавирус у нас

За един ден със 100 000 повече са заразените в света. Това е тревожна тенденция

Плюс два случая на коронавирус у нас | StandartNews.com

Още два случая на коронавирус има у нас, от Пловдив са. 220 са общо заразените в България. Това обяви на брифинг във ВМА ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Все още няма потвърждение дали 4-годишното дете с бронхопневмония във Велико Търново е заразено с коронавирус.

Мутафчийски обясни, че има две тревожни новини. Едната е, че само за по-малко от денонощие случаите в света са със 100 000 повече, което е тревожна тенденция. Италия вече доближава Китай по брой заразени. В Испания случаите са 42 000, в Германия - 32 000, в САЩ - 54 000, а във Франция - 22 000.

Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му все още на борда има коронавирус. "Тоест вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои", заяви Мутафчийски.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. "Има все повече дарители, което е много хубаво. Показва мобилизацията на цялото общество“, каза Венцислав Мутафчийски.

„Ще направим справка дали и втората проба на Кирил Домусчиев е отрицателна. Ако е така, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва да се потвърди и с втора отрицателна. Ако е така, вече броят на оздравелите ще е 5“, обясни Венцислав Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай