Отново ще разследват произхода на Covid-19

Съвместното проучване на Китай и СЗО за произхода на Covid-19 не е дало надеждни отговори

Отново ще разследват произхода на Covid-19 | StandartNews.com

Съвместното проучване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) за произхода на Covid-19 не е дало надеждни отговори за това как е започнала пандемията и са необходими по-строги разследвания - със или без участието на Пекин.

Това заяви група международни учени и изследователи, цитирана от „Гардиън“. В съвместното проучване, публикувано миналата седмица, се казва, че най-вероятният път за предаване на SARS-CoV-2, вирусът, причинил Covid-19, включва прилепи и други диви животни в Китай и Югоизточна Азия. Всичко, без възможността да е изтекъл от лаборатория, предаде БГНЕС.

В отворено писмо 24 учени и изследователи от Европа, САЩ, Австралия и Япония заявиха, че изследването е опетнено от политически интереси. „Тяхната отправна точка беше, нека направим толкова компромис, колкото е необходимо, за да получим минимално сътрудничество от Китай“, каза Джейми Мецл, топ сътрудник в мозъчния тръст на Атлантическия съвет, изготвил писмото.

В него се казва, че заключенията от проучването се основават на непубликувани китайски изследвания, докато критични записи и биологични проби „остават недостъпни“. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Генрейесус каза, че миналата седмица Китай е задържал данни.

Лианг Ваниан, топ китайски експерт по Covid-19, отрече това и отхвърли всякакви по-нататъшни съвместни разследвания в Китай, като заяви, че фокусът трябва да се измести към други страни.

Мецл каза, че може да се наложи светът да се върне към план Б и да проведе разследване „по възможно най-систематичния начин“ без участието на Китай.

Китайската страна отхвърли твърденията, че SARS-CoV-2 е изтекъл от изследователска лаборатория в Ухан, градът, в който Covid-19 е идентифициран за първи път.

Съвместното проучване на Китай и СЗО заяви, че изтичането от лаборатория е „изключително малко вероятно“, като бе казано, че „няма данни“, че някоя лаборатория е съхранявала вируси, свързани с SARS-CoV-2. Тедрос заяви, че са необходими повече изследвания, за да „се стигне до по-солидни заключения“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай