Ново 20. Академик разкри още един щам

В Южна Африка се появява нов щам на COVID-19

Ново 20. Академик разкри още един щам | StandartNews.com

В Южна Африка се появява нов щам на COVID-19 - той е различен от този във Великобритания. Това разкри в интервю за БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов. „Новият мутант на К-19 започна да поразява масово млади и здрави хора в тази страна”, допълни той. И бе категоричен, че маските са добро предпазно средство. Детайлни проучвания показват, че маските предпазват до 60%. Маската защитава от пръските на хората, каза ученият.

Мутациите показват, че вирусът не е лабораторно направен, а е естествен. Тежката пандемия трябва да е урок - предстоят ни нови вируси и инфекции, каза още акад. Богдан Петрунов.

Появата на новия щам във Великобритания не е изненада. Вирусите мутират непрекъснато. „Новият щам има по-голяма инфекциозност и се разпространява по-бързо", обясни академикът. "Репродуктивното число на новия щам е 0,4 - т.е един човек ще зарази 1,4 души, повече отколкото старата мутация. Няма данни този щам да предизвиква по-голяма смъртност", каза акад. Петрунов. Със сигурност новият щам вече е в България - ще се изненадам, ако не е пристигнал, защото страната ни има тесни транспортни връзки, заяви академикът. И допълни: "Нямаме основания да се съмняваме в ефективността във ваксината, засега. Трябва да минат месеци, за да може ваксината да даде резултати. Ако този щам мутира твърде много, ще се наложи да си слагаме ваксина всяка година - като при грипа.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай