Понеделник,

Нова мутация на К-19 плаши света. Колко опасен е Епсилон?

От: СТАНДАРТ -
16936
Нова мутация на К-19 плаши света. Колко опасен е Епсилон?
A
A
A

Още не разбрали колко опасен е Делта варианта на коронавируса, нов щам на К-19 стресна света. Вариантът Епсилон на COVID-19, който беше изолиран за първи път в Калифорния, избягва неутрализиращите антитела от ваксините, сочи ново проучване, публикувано в реномираното издание „Сайънс“, предаде БЛИЦ.

Три мутации на шиповидния протеин успяват да намалят действието на неутрализиращите антитела на всички настоящи антителни лекарства, както и да намалят значително ефективността на ваксините.

Според учените, които провели проучването, вариант Епсилон „разчита на индиректна и необичайно неутрализираща стратегия“.

За да научат повече за този вариант учените тествали неговата издръжливост спрямо плазма от преболедували пациенти, както и такава от ваксинирани индивиди. Действието на антителата в плазмата било намалени между 2 и 3,5 пъти.

Специфичните мутации на шиповидния протеин променят структурата му достатъчно, че да успее да избяга от защитата ни. Една от трите ключови промени на протеина променя начина, по който се закача за клетките ни. Тази мутация неутрализира активността на 14 от 34 неутрализиращи антитела, които са специфични за този протеин.

Учените посочват, че продължаващото изследване на генома е препоръчително, за да се хващат тези мутации и да знаем как да им противодействаме.

Вариантът Епсилон е секвениран за първи път през май 2020 г. в Калифорния. До лятото той мутира допълнително. Сега той може да бъде открит в поне 34 държави.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com