Мутафчийски: Вече имаме масова зараза

Ние сме пред прага на избухване на коронавируса, каза Мутафчийски

Мутафчийски: Вече имаме масова зараза | StandartNews.com

Вече имаме масови случаи на заразяване с коронавируса. Ние сме пред прага на избухване. Това каза началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб, в парламента. Той, заместникът му в щаба проф. Тодор Кантарджиев и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са в Народното събрание, за да мотивират пред депутатите искането на кабинета за обявяване на извънредно положение. То бе взето снощи на спешно заседание на МС. В парламента, още за председателски съвет, е и премиерът Бойко Борисов.

Вече не се явяват единични случаи на зараза, а масови. 11 случая имаме само  вчера. Регистрираните са свързани с първата заразена двойка, приета в „Пирогов”, каза Мутафчийски.

Три гнезда на зараза има у нас – Плевен, Габрово и София. Повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не изолирани случаи, изправени сме пред по-сериозна ситуация, категоричен бе шефът на щаба.

Ситуацията се променя всеки час, не е екзотика, че наваме нощни изявления, каза още ген. Мутафчийски. Той съобщи, че грубо се нарушава карантината в момента. Днешната ситуация е плод на тържество в българско село. То е проведено с ясното съзнание, че един от участниците е бил в чужбина, в заразен район, каза Мутафчийски. И припомни, че при подобни случаи в света се приемат драстични мерки. В Израел - до 7 години затвор, в Гърция – 2 години, Русия - 3 години. В последните дни в Румъния има  25 дела.

Мутафчийски се възмути, че българите не се спират да пътуват, въпреки предупрежденията. В последната седмица има 30 процента увеличение на пътуванията през летище София. Едва вчера през летището са минали само 250 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай