Много нови заразени у нас, учените с потресаваща новина за ковид

През последните 24 часа са починали двама души с положителен тест за коронавирус

Много нови заразени у нас, учените с потресаваща новина за ковид | StandartNews.com

Новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 532. Те са установени при направени 4244 теста, което означава, че положителните са малко над 12,5 процента, се съобщава в Единния информационен портал.

През последните 24 часа са починали двама души с положителен тест за ковид, като и двамата не са били ваксинирани.

Излекувани са 577 пациенти, а в болница са постъпили 37 души. Хоспитализираните са общо 341, като 30 от тях са в интензивно отделение.

Страшно и опасно преболедуване от Ковид-19

Медицински експерти предупреждават, че повторни инфекции с Ковид-19 стават все по-вероятни, тъй като пандемията се проточва и вирусът еволюира, предаде Асошиейтед прес.

Специалистите смятат, че ще има хора, които ще се заразят по повече от два пъти. Нови изследвания показват, че това може да доведе до по-висок риск от здравословни проблеми.

Засега няма подробни данни за хората, които са са заразили по повече от два пъти, въпреки че властите в някои от американските щати събират информация за повторните инфекции като цяло.

Защо? Имунитетът от преболедуване и ваксинации намалява с течение на времето, като по този начин хората стават по-уязвими, обясняват специалистите. Освен това вирусът еволюира, за да стане по-заразен.

Рискът от повторна инфекция е бил около седем пъти по-висок при подвариантите на Омикрон (на снимката) в сравнение с периода, когато разновидността Делта беше най-често срещаната, показват изследвания от Обединеното кралство.

Учените смятат, че мутациите на варианта Омикрон, на които се дължат огромна част от случаите на заболели в момента в САЩ, много добре се справят със заобикалянето на имунитета от ваксинация или преболедуване.

Специалистите не знаят защо точно някои хора се заразяват повторно, а други - не, но смятат, че това може да се дължи на няколко неща: здраве и биология; излагане на определени варианти; степен на разпространение на вируса в дадена общност; ваксинационен статус и поведение. Британски изследователи установиха, че хората са по-склонни да се заразят повторно, ако са неваксинирани, по-млади или са имали лека инфекция за първи път, отбелязва Асошиейтед прес.

Учените също не са сигурни колко скоро човек може да се зарази след преболедуване. И няма гаранция, че всяка следваща инфекция ще бъде по-лека от предишната.

Лекарите казват, че поставянето на ваксина и подсилваща доза е най-добрата защита срещу тежък Ковид-19 и смърт, а има и доказателства, че също така се намалява вероятността от повторно заразяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай