Мангъров: Налагат ни неизпитани ваксини

Ние не сме наясно каква е тяхната ефективност, заяви инфекционистът

Мангъров: Налагат ни неизпитани ваксини | StandartNews.com

"Винаги съм бил привърженик на ваксините, защото най-добре е човек да не се разболява. Това, което се промени при Kовид-19 е, че за много кратко време бяха създадени ваксини за едно ново заболяване. За съжаление, тези ваксини не преминаха всички стадии на тяхното клинично изпитване", заяви пред БНР инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Но да се налагат тези ваксини, които не са изпитани по правилата на медицинското изкуство за масово прилагане, хората да се заплашват, че могат да загубят работата си, че не могат пътуват, ако не са ваксинирани... 

Това е много страшно и много неетично, защото, като човек отива да се ваксинира за Ковид-19, това трябва да бъде негово лично желание. Защото, преди да се ваксинира, него го карат да подпише едно информирано съгласие, с което той освобождава от отговорност всички тези, които го карат да се ваксинира", продължи доц. Мангъров.

"В другите ваксини тези неща ги няма. Там, ако нещо се случи, всички, свързани с производството на ваксината, носят отговорност. Тук се казва на хората: "Бъдете отговорни, спасявайте другите", но вие, когато се ваксинирате, за вашето собствено здраве – никой не носи отговорност", подчерта инфекционистът.

По думите му нормалният срок за производството на една ваксина е най-малко 10 и повече години, докато тези ваксини са създадени за няколко месеца. 

"Ние не сме наясно каква е тяхната ефективност. Казва се, че тя е 80-90%, но се вижда, че се наблюдават пробиви. Също така не сме наясно каква е тяхната продължителност на действие. Защото сега се казва, че е нужна, може би, трета ваксина. Също така не е ясно какви са техните странични действия. Всички тези неща трябва да бъдат включени в досието на една ваксина, което няма как да се случи поради кратките срокове", изтъкна доц. Мангъров.

Според него вероятно скоро няма да се намери лекарство срещу Ковид-19. 

"Но това, за което трябва да се намери лекарство, е – хората бяха уплашени до такава степен, че се съгласиха да се откажат от своите права и свободи, за които са се борили от векове, заради една болест. А тази болест не е толкова страшна, колкото я описват. Това е нова инфекция, тя така или иначе ще мине през цялото население на земното кълбо", убеден е доц. Мангъров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай