Любима учителка си отиде след имунизация

Валя Нейкова е развила цитокинова буря

Любима учителка си отиде след имунизация | StandartNews.com

Обичаната детска учителка Вилияна Нейкова е починала днес. Медиците се бориха за живота й в продължение на 21 дни в Пловдив. На близките било съобщено, че смъртта е настъпила в резултат на цитокинова буря. Тя се причинява от прекалено силен отговор на организма, произвеждащ голямо количество антитела.

Колегите на Нейкова от детска градина "Синчец" в село Скутаре са съкрушени от вестта. "Прекрасен човек и педагог си отиде", казват те. И не могат да повярват. По думите им Валя се влошила рязко на 10-ия ден след поставянето на първата игла ваксина "АстраЗенека". "На 17 февруари отидохме двете да се имунизираме абсолютно доброволно. На следващия ден аз вдигнах над 38 градуса температура, имах всички симптоми на коронавируса, но нейният организъм не реагира", разказа колежката й Ася Костадинова.

Чак на 28 февруари, 10 дни след първата игла, Нейкова споделила, че не се чувства добре. На следващия ден вече имала симптомите на коронавируса - болки в гърлото и обилна хрема. Вдигнала 38,8 градуса температура. Но си останала дни наред вкъщи. На 10 март била приета по спешност в интензивното на една от университетските болници в Пловдив. Веднага била поставена на апаратно дишане. Лекарите още тогава предупредили, че 70% от белите й дробове ги няма. Медиците до последно се въздържали от прогнози.

"Много се надявахме и вярвахме, че Валя ще се възстанови, особено когато на 30 март я изведоха от интензивното и я преместиха в ковид отделението. Имахме надежда, че макар и трудно, ще започне да се подобрява", каза през сълзи Костадинова. По думите й Нейкова не е била нито с наднормено тегло, нито е имала придружаващи заболявания. "На пръсти се броят болничните й през всичките години на трудовия стаж", допълни колежката й Костадинова, предадоха пловдивски медии. Нейкова има 20-годишен син, студент в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай