Лекарят на годината: Всеки от нас ще се зарази

По-същественият въпрос е как всеки един от нас ще изкара тази зараза

Лекарят на годината: Всеки от нас ще се зарази | StandartNews.com

Всеки български гражданин трябва да спазва строгите мерки срещу коронавируса, но тъй като пълна защита няма, вероятното е всеки един от нас да се зарази. Това мнение сподели пред бТВ офталмологът доц. д-р Александър Оскар, който вчера получи голямата награда "Лекар на годината".

Все още преобладава тревогата по неизвестното по отношение на коронавируса, но вече и медицината разполага с необходимите средства да се бори срещу него, а и системата ни е доста по-подготвена, сподели д-р Оскар, който е и началник на клиниката по очни болести в Александровска болница.

"Притеснява ме ситуацията с оглед на това, което се случва. Няма как да не ме притеснява, че загиват медици, които се борят на първа линия. Всеки български гражданин трябва да спазва най-елементарните мерки, които за жалост обаче не се спазват. Но все пак никой не е изцяло защитен и в крайна сметка всеки един от нас ще се зарази, но по-същественият въпрос е как всеки един от нас ще изкара тази зараза'', коментира още той.

Немалко хора спазват мерките, но не са малко и онези, които смятат, че тези мерки са излишни и затормозяват личното им пространство. Просто има предразсъдъци, не само у нас, но и в целия свят, тъй като живеем във времена на социалните мрежи, където се начетох на какви ли не конспиративни теории за COVID-19, обясни д-р Оскар и добави, че вирусът, както е известно, може да проникне в организма ни основно през устата, носа и очите.

От дигиталните устройства най-опасни са телефоните и таблетите, тъй като децата ги приближават прекалено много до очите си. Трябва да се подхожда много внимателно по време на електронното обучение. Имаме увеличение на миопията, т.е. на късогледството с поне два диоптъра, така че нека да се използват настолни компютри и да има почивка на поне всеки 30 минути, отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай