Лекари: Ваксината не убива

Проф. Хайрабедян и д-р Брънзалов с обяснения за случая в Пловдив

Лекари: Ваксината не убива | StandartNews.com

Ваксината не убива. Това мнение категорично заявиха директорът на Института по биология и имунология на размножаването към БАН професор Сорен Хайрабедян и заместник-председателя на Българския лекарски съюз и член на Националния оперативен щаб д-р Николай Брънзалов.

ВИЖ ОЩЕ: Какво показва проверката за починалата жена?

Ваксината няма да ни убие, когато две събития се случат успоредно – това не означава, че едното е причинило другото, каза проф. Хайрабедян пред бТВ. Убеден съм, че няма да има причинно-следствена връзка относно смъртта на госпожата от Пловдив и поставянето на ваксината. Ако бях нейния личен лекар, след преглед, също бих поставил ваксина, заяви пред Нова тв и д-р Брънзалов.

По думите на проф. Сорен Хайрабедян към момента са извършени около 180 млн. ваксинации срещу COVID-19, а смъртните случаи са около 350. „Това е много под един човек на 100 хил. души. Тоест, вероятността е в пъти по-ниска да умрем от ваксина, отколкото от други заболявания“, посочи той и допълни, че ако компаниите производители бяха провели клинични изпитания при хора над 65 г. – данните им за ефективност щяха да са много по-ниски, защото шансът за хронични заболявания при по-възрастните е по-голям. Шансът да се развие заболяване или да се стигне до смърт след ваксиниране при хората над 65 г. е по-голям, каза професорът.

"Медицината не е астрономия и не може да изчисляваме на 100% и да даваме гаранции на 100%. Мой близък почина по подобен начин и знам какво изпитват роднините на жената", заяви в същото време д-р Николай Брънзалов. „От 33 години ваксинирам хора. Като общопрактикуващ лекар, в нашето съсловие годишно поставяме около 1 млн. ваксини. От вчера си задавам въпроса кое вещество може да предизвика такава изява. Нямам отговор. Клиниката, която споменават, е типична за съвсем друг заболявания, а не за постваксинална реакция”, добави Брънзалов.

Зам.-председателят на БЛС призова хората с поставена доза от ваксината на AstraZeneca са бъдат спокойни и да поддържат връзка с личните си лекари и поставилите ваксината.

„Огромен е броят на пациентите, получили тази ваксина. Не само в България, а в световен мащаб. Говорим за милиони хора. Тези случаи, които се съобщават като странични явления, са изключително малко. Не мисля, че са свързани с веществото, което се поставя - въпросната ваксина”, убеден е д-р Брънзалов.  Той каза, че не е препоръчително хората с първа доза от Оксфордската ваксина да получат втората си от друг препарат.

"Трябва да имаме масова ваксинация. При общопрактикуващите лекари има записани пациенти, които са най-нуждаещите се. Трябва най-уязвимата група да бъде обхваната най-рано, а после ще има за всички", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай