Какво показва проверката за починалата жена?

Окончателният протокол от експертизата ще бъде готов във вторник

Какво показва проверката за починалата жена? | StandartNews.com

Смъртта на 57-годишната жена от Пловдив, която е била имунизирана с препарата на AstraZeneca, шокира всички. По разпореждане на премиера Бойко Борисов ваксинацията с препарата на Оксфорд бе спряна. Какво показва проверката на здравните власти до момента?

ВИЖ ОЩЕ: Лекари: Ваксината не убива

„Събираме факти, нашата проверка започна преди 24 часа, когато разбрахме за този инцидент. Свързахме се с общопрактикуващия лекар на починалата жена, иззехме цялата медицинска документацията и се свързахме с лечебното заведение, където е направена имунизацията”, обясни пред Нова тв секретарят на РЗИ - Пловдив д-р Сийка Димчева. Тя заяви, че по данни от съдебно-медицинската експертиза жената е починала от остра сърдечна недостатъчност с наличие на белодробен оток, без данни за тромбози.

Жената е отишла на рутинен преглед с направление при кардиолог. „В хода на прегледа е имало коментар по отношение дали тя е необходимо да бъде имунизирана. Лекарят оценява състоянието и към момента като стабилно и може да бъде извършена имунизация”, уточни Димчева.

„Окончателният протокол от експертизата ще бъде готов във вторник или сряда следващата седмица. Тогава ще могат да се правят окончателни изводи”, коментира още Сийка Димчева.

Секретарят на РЗИ - Пловдив съобщи, че на територията на Пловдивска област са приложени малко над 14 000 дози от ваксината на Оксфорд.

„Обичайните реакции, които чуваме, са тези, които и очакваме. Става въпрос за болезненост на мястото на убождане, леко разтрисане, температура, главоболие. Това са очаквани реакции”, категорична е Димчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай