Кунчев с нови данни за коронавируса

Има спад на заболелите

Кунчев с нови данни за коронавируса | StandartNews.com

С нови данни и нов анализ за разпростренението на коронавируса у нас излезе главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Цялата седмица е с по-ниска заболеваемост, по-малкото случаи вървят към постоянна тенденция. Сравнени двете седмици – предишната и по-предишната - бележим спад с 32%, обясни в интервю за бТВ експертът. Той посочи, че 2-3 седмици сме поддържали 1500-1600 случая, докато сега бележим спад.

Според доц. Кунчев по-добрите данни не се държат на спазването на мерките. Лятото също не е оказало влияние. "Лятото не оказа никакво влияние. Оказа влияние реакция на възникването на случаите. В домовете успяхме да блокираме разпространението, което е чудесно, броят на смъртните случаи също не е много голям", посочи той. По повод нестихващите вече 41 дни протести срещу правителството и струпването на голям брой хора на едно място, доц. Кунчев заяви, че не се отчита голям ефект от протестите върху заболеваемостта. И отново заяви, че ролята на носенето на предпазни маски не е надценена. „Когато и носителят на вируса, и здравият човек носят маската, рискът от зараза е сведен до 4%. Когато има повече хора в затворено пространство, ще се повиши рискът", отбеляза той.

Относно новата руска ваксина против COVID-19 доц. Кунчев изрази мнение, че тя няма как да влезе на европейска територия. "Не е достатъчна информацията за тази ваксина. България участва в други общи действия. Ние не може да проявим интерес към руската ваксина, защото тя трябва да е минала през европейските изисквания. Най-големият производител на ваксини е Индия и Пакистан, но да сте чули някой в Европа да ползва индийска ваксина? Няма и да чуете", обобщи Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай