Кунчев предпазлив за разхлабване на мерките

Ако не постигнем 60% ваксинация, само ще наблюдаваме, какво постигат другите страни

Кунчев предпазлив за разхлабване на мерките | StandartNews.com

Ако крехката тенденция на ограничаване на заболеваемостта от коронавирус продължи, либерализацията на мерките е възможна – макар и не на 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV. Той разясни стъпките, които трябва да се направят при предстоящата масова имунизация на населението. Посочи и целта – над 60% ваксинирани, за да може да бъде спряно епидемичното протичане.

Много се надявам, че тази крехка тенденция на ограничаване на заболяемостта ще продължи, това е само началото, и ако успеем да го постигнем, аз съм ЗА това да се либерализират мерките, макар и не на 100% , каза експертът.

Доц. Кунчев призна, че има своите съмнения, че България ще е сред „отличниците“ по отношение на имунизацията, но подчерта, че държавата ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият начин да победим коронавируса. Ще  започнем с една от най-трудните от логистична гледна точка ваксини - тази на "Пфайзер" и "Бионтех". Като получим документите за първата ваксина, ще ги преведем, ще се опитаме да намерим специалисти, които да ги представят на възможно най-ясния език, обясни доц. Кунчев.  Ако постигнем над 60% обхват на ваксинирането - епидемично протичане не може да има, съответно и такъв натиск върху здравната система. Ако обаче не го постигнем – само ще наблюдаваме какво постигат другите страни, категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай