Кунчев мечтае за 70-75% ваксинирани срещу COVID

Властта трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира

Кунчев мечтае за 70-75% ваксинирани срещу COVID | StandartNews.com

Властта трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно, оплака се пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалисти, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%, каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.

Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.

Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран, ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай