Коя грешка води до усложнения от ковид

Трябва да даде на тялото един месец да се възстанови без натоварвания, за да се елиминират всички рискове

Коя грешка води до усложнения от ковид | StandartNews.com

Много хора, прекарали коронавирус, правят грешка, което в бъдеще води до усложнения. След като се възстановят от COVID-19, хората започват да тренират интензивно, което може да влоши постковидното състояние. Това съобщи имунологът Иля Кукин, пише Лента.ру.

Лекарят отбеляза, че след болестта феновете на спорта се опитват бързо да влязат във форма и да върнат показателите, които са имали преди коронавируса. Това обаче води до претоварване и създава опасност за здравето.

„Това е изключително опасно и неприемливо. След вируса имунитетът ви е все още слаб, тялото ви все още не е в състояние да приеме такива натоварвания. Да, много хора след заболяване искат отново да се почувстват в спортна форма и, разбира се, започват да полагат всички усилия, за да покажат същите резултати, които са имали преди инфекцията. Това е една от най-дълбоките грешки ", -каза Иля Кукин пред " Вечерна Москва " .

Лекарят добави, че по време на болестта тялото изразходва много енергия за борба с вируса, така че останалите резерви просто няма да са достатъчни за интензивни тренировки. Кукин добави, че ако всички симптоми на коронавирус са изчезнали при пациентите, това не означава, че тялото се е възстановило напълно.

„Факт е, че в хода на възпалителната реакция се образуват специални вещества, които се опитват да изолират процеса с всички възможни сили. Това се проявява с оток на тъканите. Например може да не забележите, но носът ви ще диша по-трудно. Всичко това са само предразполагащи фактори за получаване на слевирусни усложнения “, добави лекарят.

Експертът също така отбеляза, че дори след възстановяване човек е носител на определен брой бактерии и вируси, но това не винаги е възможно да се почувства поради ефективната работа на имунната система.

Иля Кукин призова след възстановяване да даде на тялото един месец да се възстанови, за да елиминира всички рискове. В този случай преди тренировка, трябва да се консултирате с лекарите си.

По-рано спортният лекар Елена Рябинкова заяви, че упражненията на открито през студения сезон са противопоказани за тези, които са прекарали COVID-19 . Промяната в температурата и влажността може да доведе до развитие на усложнения не само с белите дробове, но и с бъбреците и сърцето.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай