Петък,

Кои няма да получат електронни направления за PCR

От: Рачо Рачев, кадър БНТ Архив -
434
Кои няма да получат електронни направления за PCR
A
A
A

Електронните направления за PCR тестове ще бъдат издавани само на хора, които са със симптоми. Няма да се издават направления на хората, които са изследвани веднъж, на тези които заминават за чужбина, както и на тези на които е направен антигенен тест, съобщи тази сутрин пред БНТ председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Според взетото от здравните власти решение отпадна регулацията в направленията за PCR изследване – ще се издават толкова направления, колкото е нужно, уточни той.

Д-р Миндов отбеляза, че антигенният тест не се признава, когато човек трябва да бъде приет в болница, а се изисква PCR тест. PCR тестът се прави на входа на болницата, което забавя приемът, коментира той.

За издаването на електронно направление е необходимо човек, който има съмнения за коронавирус, да се обади на личния си лекар, който, след като прецени състоянието на пациента, му изпраща по електронен път код за дадена лаборатория, с който може да се изследва безплатно за COVID-19, каза още д-р Георги Миндов.

Той посочи, че за съжаление, поради специфичните изисквания за логистика и съхранение на ваксината за COVID-19, тя няма да може да се използва в кабинетите на личните лекари. Малките населени места ще бъдат дискриминирани и няма да могат да получат ваксините. Трябва да се мисли в тази насока, подчерта още Миндов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com