Понеделник,

Кацаров каза ще затяга ли мерките

От: СТАНДАРТ -
347
Кацаров каза ще затяга ли мерките
A
A
A

На фона на близо 300 души в интензивни отделения и нови 34 смъртни случая от Ковид-19 здравният министър Стойчо Кацаров демонстрира пълно спокойствие. Няма драма, пандемията е под контрол, каза Кацаров пред журналисти. Той посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център - 12 /ул."Иван Бойчев" 17, ж.к."Люлин- 9"/. Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

Броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки, категоричен бе министърът.

По думите на Кацаров, той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

"До момента са разкрити 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите панове и сметки в рамките на седмица - две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната. Те ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични и амбулаторни изследвания на пациентите, предимството е, че няма да се смесват пациенти. COVID зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно-тежки случаи", обясни министърът.

Кацаров отправи призив към пациентите да бъдат по-търпеливи и да се отнасят с необходимото уважение към медиците. "Те работят в трудни и рискови условия и не трябва да стигаме до крайности в претенциите си. Ситуацията е трудна за всички, но най-трудна е за тях", каза той.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички