Кацаров каза ще затяга ли мерките

Чака доклад от Ангел Кунчев

Кацаров каза ще затяга ли мерките | StandartNews.com

На фона на близо 300 души в интензивни отделения и нови 34 смъртни случая от Ковид-19 здравният министър Стойчо Кацаров демонстрира пълно спокойствие. Няма драма, пандемията е под контрол, каза Кацаров пред журналисти. Той посети COVID зоната в Диагностично-консултативен център - 12 /ул."Иван Бойчев" 17, ж.к."Люлин- 9"/. Министерството на здравеопазването предостави на центъра пулсоксиметри.

Броят на болните и на заразените не е толкова голям, няма драма в ситуацията и към днешна дата не се налагат нови мерки, категоричен бе министърът.

По думите на Кацаров, той изчаква доклад от главния държавен здравен инспектор за епидемичната обстановка, като на база на експертния доклад ще вземе решение дали е необходимо да се налагат нови мерки.

"До момента са разкрити 39 COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове в страната, по нашите панове и сметки в рамките на седмица - две ще има поне 150 такива, равномерно разпределени географски в страната. Те ще са снабдени с необходимата апаратура, за да се направят всички нужни клинични и амбулаторни изследвания на пациентите, предимството е, че няма да се смесват пациенти. COVID зоните ще помогнат да се намали натискът към болниците, те ще обслужват леки и средно-тежки случаи", обясни министърът.

Кацаров отправи призив към пациентите да бъдат по-търпеливи и да се отнасят с необходимото уважение към медиците. "Те работят в трудни и рискови условия и не трябва да стигаме до крайности в претенциите си. Ситуацията е трудна за всички, но най-трудна е за тях", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай