Третата игла щяла да е друг тип ваксина

В момента няма опасност от дифузно предаване на болестта на масови мероприятия, каза професорът

Третата игла щяла да е друг тип ваксина | StandartNews.com

Само ако се появят нови опасни мутации на коронавируса, ще се наложи трета игла на модифицирана ваксина. Това заяви бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във Велико Търново.

По думите му индийският и южноафриканският щамове на заразата не изискват трета игла ваксина, тъй като не са толкова опасни.

Проф. Кантарджиев, който вече консултира Столичната община по въпросите за ваксинация, смята, че трета доза ваксина може да е модифицирана и да бъде друг тип ваксина, която да е нова разработка.

"Само ако настъпят нови мутации, може да се стигне до трета модифицирана игла. Засега тези мутации не изискват нова ваксина, но са по-опасни, с това, че по-лесно се разпространяват. Но ако настъпят такива мутации, българското правителство е сключило договор с "Пфайзер" да получим ваксина, която ще е модифицирана за неизвестен щам", коментира Кантарджиев, предаде bTV.

Професорът заяви още, че в момента няма опасност от дифузно предаване на болестта на масови мероприятия на открито, но предупреди за строго проследяване на всички рискови случаи, които идват от чужбина. Той изказа опасения, че в страната вече са регистрирани от новите щамове, освен британският.

По думите му в момента мерките трябва да са целенасочени - за недопускане на новите варианти на COVID-19 в страната. Това не са мерките със затваряне и носене на маски, а мерки за недопускане на "вносните варианти" на вируса. Според него това може да стане с така нареченото секвениране на хората, идващи от чужбина чрез анализ на генетичния материал от PCR- тестовете. Специалистът подчерта, че е предложил тези превантивни мерки на сегашния министър на здравеопазването още на 21 май.

„Болен човек - PCR, взема се материал и се доказва, че е болен. Взема се и се доказва подреждането на нуклеотидите в генетичния материал на вируса, по този начин разбираме дали е с британски алфа вариант, който доминира в страната или че този човек е носител на другите - южноафрикански, който също ще следим с голямо внимание, делта вариантът от Индия, при който също трябва да сме много внимателни и също така латиноамериканският. В момента имам чувството, че такива варианти има и може би скоро ще ви бъдат поднесени по най-подходящия начин", коментира бившият директор на НЦЗПБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай