Вторник,

Кантарджиев:След дълго боледуване настъпва мутация

От: Мартина Суботинова -
262
Кантарджиев:След дълго боледуване настъпва мутация
A
A
A

„Когато човек боледува дълго време е голяма възможността да настъпи някаква мутация на вируса в неговия организъм.“

Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Когато човек боледува дълго време, той е на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Затова колетите знаят, че от такива пациенти трябва да се взимат материали за изследване с PCR, които да се изпращат в Националния център за секрениране, защото при такива пациенти е много вероятно да настъпи някаква мутация, която ние трябва да хванем рано и да не допускаме нейното разпространение в обществото“, обясни той. Проф. Кантарджиев добави, че колкото по-рано хванат някаква мутация и не се допусне епидемичното разпространение, е много по-добре.

„Можем да забавим или да спрем разпространението, когато някой човек има две ваксини, но въпреки това ако заболее и се докаже коронавирус, PCR материала трябва да бъде изпратен в Националният център, защото може да се касае за някаква мутация на вируса, която по-малко се въздейства от антителата на ваксината“, каза още той. Проф. Кантарджиев каза още, че друг вариант е ако някой човек е доказано боледувал и заболее втори път, трябва отново да се изследва с PCR и материала да се изпрати в Центъра. Той добави, че клетъчният имунитет предпазва идеално от разновидностите на коронавирусите.

„Трябва да се акцентира възрастните хора да се ваксинират и да направим така обществото да е готово и повечето хора да се ваксинират. Скъпи сънародници, не чакайте да дойде нова ваксина и не чакайте да дойде есента. Хайде си пожелаем едно спокойно лято и това става само чрез масова ваксинация“, подчерта проф. Кантарджиев.

„Мерките трябва да са навременни. Когато съвпадат с някакви промени в климата, тогава резултатът е добър. Сега имаме по-малко от 120 на 100 хиляди болни на 14 дена. Нещата вървят добре, не само от времето, но и от разбирането на хората. Без мерки, да разчитаме само на времето, не бива“, добави още той.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички