Изкарали сте Ковид? Незабавно изхвърлете това

Тест преди посещение при зъболекар, призова д-р Николай Шарков

Изкарали сте Ковид? Незабавно изхвърлете това | StandartNews.com
  • Тест преди посещение при зъболекар, призова д-р Николай Шарков

"Ако човек е боледувал от Ковид-19, незабавно трябва да изхвърли четката си за зъби. Вирусът се задържа върху повърхности и една от тях е пластмасата". Този съвет даде д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз, в интервю за Нова тв. Той препоръча на пациентите да си правят PCR тест преди да посетят своя зъболекар, или ако това е невъзможно, поне да му се обадят по телефона и да му признаят откровено дали имат някакви симптоми.

Пациентът трябва да предпазва и лекаря. Българинът трябва да бъде откровен, посочи стоматологът.

Д-р Шарков обяви, че ще се ваксинира, защото именно благодарение на ваксината днес я няма вариолата, заради нея тя изчезна. Ваксиниран съм и срещу Хепатит Б, за да бъда спокоен за себе си, каза още д-р Николай Шарков.

,,Антиваксинарското движение събра доста голяма скорост в последно време, най-вече заради бързия темп, с който бяха разработени ваксините и тяхното съхранение на изключително ниски температури. Освен това над 150 фирми работят по ваксините, макар да са ни известни около седем-осем от компаниите. Но ваксината я препоръчвам на всички мои колеги, защото ще ги предпази'', допълни д-р Шарков и увери, че стоматологичните кабинети са безопасни и редовно се дезинфекцират. По отношение на водата за уста, за която излезе информация, че убива коронавируса, д-р Шарков сподели, че това е добро хигиенно средство, но само след правилно измиване и изчеткване на зъбите и езика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай