Грип няма. Тревога носят два нови щама на Ковид

Вариантите от Южна Африка и Бразилия заобикалят имунитета

Грип няма. Тревога носят два нови щама на Ковид | StandartNews.com

Грип няма. Това официално потвърди проф. Нели Корсун, директор на националната референтна лаборатория по заразни и паразитни заболявания.

Засега няма грипни вируси, засечени в нашата лаборатория, което е необичайно за този сезон, каза проф. Корсун в интервю за бТВ. Според нея това вероятно се дължи на мерките, които се вземат за защита от коронавируса и които очевидно дават резултат и в ограничението на традиционните грипни вируси. Експертът обясни, че в момента циркулацията на грипни вируси е много ниска в цяла Европа. За миналата година е имало само 13 доказани грипни вируса, което също е много необичайно.

8 проби на хора показват наличие на новия британски щам, съобщи проф. Корсун.  Той е 50 до 70 процента по-заразен, а миналата седмица Борис Джонсън изнесе данни, че е и по-смъртоносен. Но някои експерти във Великобритания смятат, че причината не е толкова новият генетичен вариант, а натовареността на болниците, които не могат да обърнат внимание на всеки пациент, каза доц. Корсун.

Според нея имунитетът, създаден от класическия вариант на Ковид-19, пази и от новия щам. Не така обаче стои въпросът с другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Причината е, че те имат много изменения, някои от които заобикалят имунитета и правят възможно повторното заразяване. Ваксините едва ли ще действат при африканския вирус, но може бързо да се направят нови ваксини, смята доц. Корсун.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай