Неделя,

Грип няма. Тревога носят два нови щама на Ковид

От: СТАНДАРТ -
153
Грип няма. Тревога носят два нови щама на Ковид
A
A
A

Грип няма. Това официално потвърди проф. Нели Корсун, директор на националната референтна лаборатория по заразни и паразитни заболявания.

Засега няма грипни вируси, засечени в нашата лаборатория, което е необичайно за този сезон, каза проф. Корсун в интервю за бТВ. Според нея това вероятно се дължи на мерките, които се вземат за защита от коронавируса и които очевидно дават резултат и в ограничението на традиционните грипни вируси. Експертът обясни, че в момента циркулацията на грипни вируси е много ниска в цяла Европа. За миналата година е имало само 13 доказани грипни вируса, което също е много необичайно.

8 проби на хора показват наличие на новия британски щам, съобщи проф. Корсун.  Той е 50 до 70 процента по-заразен, а миналата седмица Борис Джонсън изнесе данни, че е и по-смъртоносен. Но някои експерти във Великобритания смятат, че причината не е толкова новият генетичен вариант, а натовареността на болниците, които не могат да обърнат внимание на всеки пациент, каза доц. Корсун.

Според нея имунитетът, създаден от класическия вариант на Ковид-19, пази и от новия щам. Не така обаче стои въпросът с другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Причината е, че те имат много изменения, някои от които заобикалят имунитета и правят възможно повторното заразяване. Ваксините едва ли ще действат при африканския вирус, но може бързо да се направят нови ваксини, смята доц. Корсун.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com