Горещо от Ангел Кунчев: Какво ни чака с мерките срещу ковид

Вирусът се предава по-леко и по-бързо, но и протича по-леко, каза инспекторът

Горещо от Ангел Кунчев: Какво ни чака с мерките срещу ковид | StandartNews.com

Няма да се стигне до затваряне на държавата заради новата вълна на COVID-19, но се планира връщане на маските в градския транспорт и магазините, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Вероятно следващата стъпка ще е да разширим кръга на задължителното носене на маски - вероятно в градския транспорт и в места, където се събират много хора, като търговски и културни обекти", каза Кунчев по Нова телевизия.

"Вероятно по отношение на този вариант няма да се стигне до затваряне", смята обаче главният държавен здравен инспектор.

Преди дни той съобщи, че със заповед на министъра на здравеопазването се очаква следващата седмица да се въведе задължително носене на предпазни маски в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора.

Доц. Кунчев коментира, че вирусът се предава по-леко и по-бързо, но и протича по-леко, с по-малко усложнения и с по-малко хора, които се нуждаят от лечение в болница и в интензивни отделения. "От тази гледна точка дори и по-висока заболеваемост мисля, че можем да изкараме доста по-добро лято, в сравнение с предишните две години", коментира той. Спокойно лято обеща в изявление и премиерът в оставка Кирил Петков.

Очакванията коронавирусът да стане все по-близо до един грипен вирус са налице, прогнозира доц. Кунчев. Той посочи, че и сега голяма част от хората го карат доста грипоподобно и ако не са бързите антигенните тестове, няма да знаят от какво точно боледуват.

Той коментира, че наистина вирусът е доста непредвидим. "Логичното беше в тези най-топли месеци, когато хората са на открито, да не е толкова активен, само че той изкара вариант, който се предава бързо и лесно, така че климатичните условия много малко му влияят", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай