Гайдарски плаши оспорващите COVID мерките

Той е бил заразен с коронавирус и хоспитализиран, но вече е в дома си

Гайдарски плаши оспорващите COVID мерките | StandartNews.com

„Много хора трябва да минат от там (през COVID отделение - бел.ред.), може би, от тези, които непрекъснато дават съвети, за да видят как протича 24-часово лечение на болен. Всеки дава съвети, но това е най-лесното нещо”, заяви пред Нова телевизия бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Той е бил заразен с коронавирус и хоспитализиран, но вече е в дома си и с два отрицателни теста.

„Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болницата, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината”, разказа проф. Гайдарски.

Шефът на Реанимацията – др. Младенов, обаче е преценил, че състоянието на бившия здравен министър не е било добро. Той не е усетил развитието на пневмонията, която обаче екипът му забелязва на рентгенова снимка.

„Насищането на кислород в белия ми дроб беше около 74%, а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо”, добави проф. Гайдарски.

Според него ситуацията в COVID отделенията не може да бъде описана, а само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение. Той е на мнение, че трябва да се прибегне към пандемичния план. Системата е предложена преди години, одобрена е и от американските служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай