Фандъкова с последни данни за COVID зоните в ДКЦ

Целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система

Фандъкова с последни данни за COVID зоните в ДКЦ | StandartNews.com

Нови седем COVID зони в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София ще бъдат разкрити до края на седмицата, а в момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники. Това съобщи пред бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ предстои да се открият още легла в общинските болници за пациенти с коронавирусна инфекция.

COVID пунктовете в столицата

Фандъкова беше категорична, че целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си. Столичният кмет препоръча на хората със симптоми на COVID-19 да се обаждат в ДКЦ-то, което по принцип посещават.

„Разговарях многократно с директорите на ДКЦ-тата, както и с представители на общопрактикуващите лекари – те имат добра връзка. Важно е сега да обясним, че тази връзка може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. По-важна е следващата обратна връзка – всички изследвания, направени на пациент да бъдат препратени на общопрактикуващия лекар“, добави столичният кмет.

Фандъкова обясни, че в тези COVID зони ще се прави преглед, бърз тест и кръвен тест, ако се налага – и рентген. По думите ѝ за пациента няма разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или COVID кабинет в поликлиника.

Тя уточни, че на тези места хората със симптоми могат да бъдат само диагностицирани, за лечение или хоспитализация трябва да се обръщат към личните си лекари. Столичният кмет добави, че информация за всички пунктове, техните адреси и телефони, има на сайта на общината.

COVID леглата в София

Фандъкова посочи, че има организация за откриването на нови COVID легла в общинските болници. Престои 35 легла да се разкрият до края на седмицата в V Градска болница. Още десет легла ще бъдат открити следващата седмица в Първа градска болница.

„За съжаление, това е безпрецедентна криза. Следим разрастването и числото на хоспитализираните. Затова министърът има специална заповед за всички болници – да увеличат капацитета си. Най-големият проблем е липсата на лекари и сестри“, посочи тя.

Столичният кмет заяви, че през лятото болниците са били снабдени с необходимата апаратура. Тя уточни, че има план на здравното министерство за действие в зависимост от броя на новозаразените и се действа по него. По думите ѝ следващата стъпка е да се разкрият болници само за лечение на COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай