Неделя,

Брюксел: Следете отпадните води за COVID 19

От: редактори -
Брюксел: Следете отпадните води за COVID 19
A
A
A

Отпадните води трябва да се наблюдават за наличие на коронавирус през следващите шест месеца, призова комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус страните от ЕС.

"Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи", каза Синкевичиус в интервю, публикувано в германския вестник „Велт ам Зонтат”. Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията.

Според Синкевичус мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19, защото това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве.

Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск.

През март миналата година учените откриха следи от вируса в отпадните води на холандския град, преди да бъде потвърден първият случай, припомня "Дойче веле".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички