Ваксината на "Джонсън и Джонсън" се връща в Европа

Ползите от ваксината надвишават риска от много редки, потенциално смъртоносни кръвни съсиреци, твърдят от ЕМА

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" се връща в Европа | StandartNews.com

Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) обяви, че ще възобнови предоставянето на своята ваксина срещу Covid-19 в Европа, след като по-рано европейският лекарствен регулатори заяви, че ползите от ваксината надвишават риска от много редки, потенциално смъртоносни кръвни съсиреци, съобщава Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча във вторник да се добави към информацията за ваксината на J&J предупреждение за редки кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити и отново заяви, че ползите от еднодозовата ваксина надвишават рисковете.

Използването на ваксината на J&J беше временно спряно от регулаторите на САЩ през миналата седмица, след като при шест жени бяха съобщени редки съсиреци в мозъка, съчетани с нисък брой тромбоцити, което накара компанията да отложи пускането на своята ваксина в Европа.

От своя страна J&J посочи, че ще коригира етикета на опаковката на своята ваксина, за да предупреди за риска от рядко срещания страничен ефект и ще предостави инструкции как той да бъде разпознаван и лекуван. Компанията заяви, че ще възобнови доставките до Европейския съюз, Норвегия и Исландия.

"Това е изключително рядко събитие. Надяваме се, че като информираме хората, както и като поставяме ясни диагностични и терапевтични насоки, ще можем да възстановим доверието в нашата ваксина", заяви главният научен директор на J&J Пол Стофълс.

Съединените щати също провеждат преглед на няколко потенциални случая на тежки странични ефекти от тази ваксина в допълнение към тези, които доведоха до временно спиране на нейното прилагане.

"Резултатът от прегледа на ваксините е важен за цялостните глобални усилия за ваксинация, тъй като ваксината на J&J няма екстремните изисквания за съхранение на студено подобно на и РНК ваксините", каза анализаторът Остин Евънс от компанията Edward Jones, позовавайки се на ваксините на Moderna и на Pfizer/BioNTech.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай