Доц. Кунчев каза кога идва четвъртата вълна

Очакваме постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас, коментира главният държавен здравен инспектор

Доц. Кунчев каза кога идва четвъртата вълна | StandartNews.com

Влизащите българи от „червена зона“ ще могат да си направят PCR тест и у нас в рамките на 24 часа. Ако той е отрицателен, 10-дневната карантина отпада.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно новите мерки за пристигане от чужбина у нас. 

От днес българските граждани, които пристигат от държава, попадаща в "червена зона" за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен PCR, направен до 72 ч.

"Българските граждани, влизащи в страната, е по-добре да имат предварително направени изследвания. За тези, които нямат, ние изискваме PCR. Ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че го направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината", уточни главният държавен здравен инспектор. 

Той коментира и попадналите в "червената зона" страни.

"В момента се потвърждават данните, че ситуацията се влошава с доста бързи темпове в Кипър, Гърция, Испания и Португалия и някои области на Нидерландия. Може да очакваме, че вълната ще се развива и ще достигне до всички страни", добави Кунчев. 

Той обясни, че ваксинираните, пристигащи от страни в "червената зона", също ще се наложи да се подложат на тест, защото може да са преносители.

"Това ще ни гарантира, че няма да има разпространение на нови варианти на вируса в България", допълни Кунчев. 

"Очакваме и постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас. В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи повече от седмица-две. Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър“, каза още той и добави, че нова вълна може да има септемри-октомври.

Според него при повече ваксинирани вълната ще мине по-леко и с по-малко критични ситуации.

Кунчев коментира и потока от прибиращи се, като предупреди, че има огромен натиск. През юли и август се очаква натоварването на граничните пунктове да е голямо – особено на Култа, Калотина и Капитан Андреево, добави той. 

По думите му България е изпратила заявка за PCR тестове, които ЕК да ни предостави.

„Сумата е над 1,6 млн. евро. Целта е да улесним хората, на които им предстои да се завърнат в страната. РЗИ продължава търсенето и назначаването на още хора, които да работят на границите, за да се улесни влизането в страната.  Работи се много по това да се подобрят тестовете за коронавирус, за да се доближат до PCR, но засега няма такъв, който да е равностоен“, каза още Кунчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай