Българите се заблудили от спирането на брифингите на щаба

Това било като послание "край, вирусът изчезна" и това е заблудило хората

Българите се заблудили от спирането на брифингите на щаба | StandartNews.com

Слагането на край на брифингите, с които Националният оперативен щаб обявяваше коронавирусната ситуация, е било като послание "край, вирусът изчезна" и това е заблудило хората. "Това напрежение, което се предаваше, когато изчезна, хората се поуспокоиха. Плъзнахме се в това – няма я вече тази реална заплаха“, сподели в интервю за БНР Десислава Георгиева, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България.

При критични събития, за които нямаме пряко обяснение, винаги се разпространяват конспиративни теории, невярна информация, митове и легенди, което цели да намали вътрешната тревожност, че нямаме решение на проблема, обясни тя.

Страхът от неизвестното е съпътствал човека от древността и ни помага да се справим със собственото си чувство на отговорност и вина, прехвърляйки го на друга личност или на друго явление, изтъкна Георгиева.

Като че ли започнахме да свикваме да живеем със заплахата от коронавируса, а сравнително малкият брой на случаи с негативен изход развива усещането за недосегаемост, анализира ситуацията психологът. „Дори не сме много сензитивни към тази информация, че започва да се покачва броят на случаите. Има пренебрегване на до вчера задължителните мерки.“

Като механизъм за защита започваме да развиваме недоверие към институции, медии и експерти, посочи още психологът. Десислава Георгиева изтъкна, че девалвацията на авторитетите става всеки ден, а доверието в специалистите се гради дългосрочно, не в криза.

Конфликтът и разнобоят между хората, които отговарят за нашата сигурност, не отправя добри послания, подчерта специалистът. Разногласията според Георгиева е трябвало да останат „в кухнята“.

„Тонът на комуникация трябваше да бъде равнопоставен, а не от родител към дете – някой, който много знае, да дава императивни заповеди. Въпреки че до известна степен в една критична ситуация е важно да има по-авторитарно поведение, защото то противодейства на хаоса“, коментира Десислава Георгиева за националното радио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай