Ангелов призна за голям проблем с ваксините

Министърът скастри джипитата заради лоши съвети към пациентите

Ангелов призна за голям проблем с ваксините | StandartNews.com
  • Министърът скастри джипитата заради лоши съвети към пациентите

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призна за голям проблем с ваксинацията срещу коронавирус. Той определи темповете на имунизация като недобри и изрази недоумението си от джипита, които съветвали пациентите си да изчакат с поставянето на инжекция.

„Натъкваме се на един много неприятен факт – създава се организация за ваксинирането на определена група хора и пристигат от тази група около 70%. Трябва много бързо да се намерят хора да се ваксинират, за да не се изхвърля ваксината“, посочи проф. Ангелов пред журналисти във Враца. Той отбеляза, че в събота и неделя по по-малко от 100 души са били ваксинирани у нас.

„Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират. Това е неразбираемо за мен като лекар (…) Да, медицината е изкуство, но в случая науката ни казва ясно и точно, че ваксините, с които разполагаме, са минали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако се ваксинира 70% от нашето население“, коментира той.

И допълни: „Не мога да приема, че има експерти, които говорят неща, които ще се харесат на хората, а не неща, доказани от науката“.

Избор на ваксина ще има, но няма да е скоро: „Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки хладилник от 3, 4, 5 вида ваксини, които са регистрирани и тогава ще можем да избираме – това ще се случи, но няма да е сега. Да стоим и да чакаме да се случи нещо, което мислим, че е правилно, за мен не е най-добрата практика“.

В края на този или началото на следващия месец ще заработи електронна система, през която всеки ще може да заяви къде и кога иска да се ваксинира. Това става също и чрез РЗИ и личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай