По-малко заразени, но оставаме №3 по смърт

Не повече от 15 души да се събират за празника, припомни проф. Ангелов

По-малко заразени, но оставаме №3 по смърт | StandartNews.com

По заразени сме на 23-то място в Европа, но оставаме на трето място по смъртност. Това съобщи здравният инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на НОЩ.

Натискът върху болниците намалява, но по всяко време приемаме хора с дихателна недостатъчност, които не могат да си помогнат вкъщи. Това заяви шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Той очаква успех с ваксинацията.

Не повече от 15 души на семейни тържества, това е записано в заповедта, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той каза, че е бил изключително озадачен, че в Габрово е проведен концерт на открито и очаква да има санкции. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да се събере с други, да се напие или да направи товма, което реши, каза проф. Ангелов. Той коментира и обвинението на ресторантьорите, които го критикуваха, че ще бъдат отворени само ресторантите в хотелите. Ние ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквито сили и средства да ни струва това. Защото жертвите на ковид наближават 8000 души от началото на пандемията. Един лекар почти не си спомня хората, на които е помогнал, но винаги помни онези, които са загубили живота си, каза проф. Ангелов.

Ако затворим всичко, ако не пуснем децата на училище, ще прехвърлим цялата тежест от пандемията върху децата, които ще имат понижени резултати, каза образователният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос защо от 4 януари малките ученици се връщат в училище. Търсим баланса, данните показват по-малък процент забобели учители в малките класове и детските градини, посочи Вълчев. Той отново каза, че онлайн ограмотяването е много ниско ефективно при малките. Той посочи, че ще се анализират данните от първата седмица за януари, за да се вземе решение и за останалите ученици.

2020 бе обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, който обяви, че днешният брифинг на НОЩ ще е по-различен.

Той бе поканил на брифинга Ценка Досева - най-възрастната работеща медицинска сестра у нас. От името на премиера ви връчваме най-високия почетен знак на министерството на здравеопазването Първа степен, каза проф. Ангелов.

Моят живот е да помагам на болните, каза Ценка Досева. Когато и да ме повикат, не жаля сили да окажа първа помощ, каза медицинската сестра.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай