Адвокат направи на пух и прах заповедта за сертификатите

Няма как една заповед да обхване всички възможни житейски казуси, има дискриминация

Адвокат направи на пух и прах заповедта за сертификатите | StandartNews.com

Издадената от служебния здравен министър Стойчо Кацаров заповед от 21 октомври, касаеща „зелените сертификати”, предизвика вълна от недоволство, като гражданските жалби срещу решението на властите растат като брой. Само за първите два дни на тази седмица постъпилите жалби в Административен съд София-град са 57.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" обясни пред НоваНюз, че подобни жалби се получават и в други районни съдилища в страната и прогнозира, че техният брой ще се увеличава. Всички гражданин, който се чувства засегнат от заповедта има право на жалба, но дали тя ще бъде сметната за основателна, зависи от съда.

„По отношение на европейските стандарти има поне три критерия, на които тези жалби трябва да отговарят. Първият е да са основани на закона. Струва ми се, че в случая се отговаря на този критерии. Вторият - да бъдат защитавани, чрез намесата в правата на хората, права на други граждани или обществен интерес. Тук също има този баланс. Третият елемент на преценка е така наречената „пропорционалност”, която още известна по Европейската конвенция за правата на човека като „Необходимост в демократичното общество”. Тук също са необходими преценки”, обясни адвокатът.

Той коментира, че няма как една заповед да обхване всички възможни житейски казуси. „Категорично става въпрос за дискриминация. Но да не забравяме, че дискриминация, нарушаване на човешките права, съществува и в много случаи, в които се защитават други права на хората. Такива дела се водят не само у нас, но и в редица европейски държави, където и наложените мерки са много по-строги”, добави още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай