Адемов: Не е ясно кои подлежат на карантина

Коронавирусът не в групата на особено опасните инфекции, за които се изискват крайни и драстични мерки за изолация

Адемов: Не е ясно кои подлежат на карантина | StandartNews.com

Сблъсък на медицина и финанси съзря председателят на комисията по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов по повод противоречията за това как ще се действа при самопоставяне на българи под карантина, ако имат съмнение, че може да са заразени с коронавируса.

„Проблем е, че не е ясно дефиниран кръгът на лицата, които подлежат на карантиниране. Бюджетните аргументи трябва да бъдат доминиращи. Важно е да се съобразят и медицинската целесъобразност, и финансовата стабилност при вземането на окончателно решение“, каза Адемов пред БНР.

По думите му ситуацията с коронавируса създава впечатление за противоречие между медицинската и финансовата целесъобразност. „Медицинските аргументи не бива да бъдат пренебрегвани за сметка на финансовите… В изключителен случай трябва да бъдат карантинирани тези, които биха били най-податливи на тази инфекция – хора с хронични, с тежки онкологични заболявания“, каза той.

Адемов подчерта, че коронавирусът не в групата на особено опасните инфекции, за които се изискват крайни и драстични мерки за изолация.

„Смъртността от коронавируса е дори по-ниска от тази при популярните вирусни и грипни инфекции. Трябва да запазим хладнокръвие и да не всяваме паника и страх. Различните мнения формират такъв страх… Масовата психоза няма да свърши работа в борбата с разпространението на коронавируса“, предупреди парламентаристът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай