4,5 млн. дадени досега за лечение на коронавирус

По клинични пътеки са минали 4800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти

4,5 млн. дадени досега за лечение на коронавирус | StandartNews.com

За лечение на пациенти с коронавирус до момента са изплатени 4,453 млн. лв., съобщи пред БНТ управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев.

По клинични пътеки са минали 4800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.

"С Анекса, който подписахме, за който преговорите бяха трудни, се вдигнага с 10% всички пътеки, които трябва да заплаща НЗОК, като се добавиха по 20 лв. на пътека. Говорихме увеличението на клиничните пътеки да е предимно за заплати на персонала, но ние не можем да кажем как да стане това. Не можем да администрираме този процес", каза той.

1200 лв. пък е средно себестойността на един пациент при 10-дневен престой в болницата.

"Плащаме по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност - 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда.

„Вече са почти възстановили нормалната си работа всички болници. За последния месец намалението на обема дейност е около 2, 63% е намалението на обема в болничната помощ, в извънболничната е около 4% по-нисък обемът. Проблемът остава в денталната медицина, където имаме до 30% по-ниски обеми“, уточни той.

„Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили“, каза управителят на Здравната каса.

„Досега нямаме оплакване за неизплащане навреме. Преди няколко дни преведохме парите на болниците във връзка с дейността и след това имаше и решение на Надзорния съвет за доплащане на тези, които нямат достигнатия обем от дейности. Периодично си плащаме всеки месец, както е по закона и реда“, заяви Салчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай